Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

4 EN  NL

De Gouden Eeuw

Proeftuin van onze wereld

  • 13 dec 2012  –  1 sept 2013
    Amsterdam MuseumAmsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam Kalverstraat 92Amsterdam, 

Vanaf 13 december 2012 t/m 1 september 2013 toont het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld. Samen met de gelijknamige tv-serie, die t/m 8 maart te zien was bij de NTR/VPRO, vertelt deze presentatie het fascinerende verhaal van de Gouden Eeuw. Een eeuw van wereldhandel, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, economische bloei, rijkdom, zilver, regenten, culturele en religieuze diversiteit, florerende wetenschap, hoogwaardige schilderkunst en de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Maar het is ook een eeuw van slavernij en oorlog. In het Amsterdam Museum wordt het verhaal van de Nederlandse Gouden Eeuw boeiend in beeld gebracht aan de hand van de nieuwste multimediatechnieken en een groot aantal historische topstukken van onder andere Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en Melchior d’Hondecoeter.

Een samenleving in ontwikkeling

De 17de eeuw is een historische periode die tot de verbeelding blijft spreken en die ook wel wordt beschouwd als de belangrijkste grondlegger voor het hedendaagse Nederland. In 2013 wordt het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel gevierd en het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij herdacht. Een mooi moment dus om door middel van een tentoonstelling en een tv-serie extra aandacht te schenken aan deze turbulente eeuw. Centraal in deze coproductie staat de toenmalige Nederlandse samenleving, die enorm in ontwikkeling en beweging was. De tentoonstelling belicht de invloed die deze ontwikkelingen hadden op de politiek, religie, economie en cultuur en wat dit betekende voor het persoonlijk leven van een dienstmeid, schipper of koopman.

 

Presentatie van topstukken

In het Amsterdam Museum wordt het verhaal van de Nederlandse Gouden Eeuw verteld aan de hand van nieuwe media en een groot aantal historische topstukken. Het schilderij Vogels voor het stadhuis van Melchior d’ Hondecoeter vormt bijvoorbeeld een exotische illustratie van de nieuwe stadsuitleg van Amsterdam in 1613 en de toenmalige economische voorspoed. Naast meesterwerken als Het verzorgen van de weeskinderen door Jan de Bray worden bijzondere objecten getoond, zoals een vergeten kist gevuld met 17de-eeuwse brieven en het dodenmasker van een Nederlandse generaal. De open samenleving in de 17de eeuw maakte een veelvoud aan culturele uitingen mogelijk. Werken van Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en vele andere kunstenaars in de tentoonstelling reflecteren die rijkdom en variëteit.

Het verleden verbonden met het heden

De tentoonstelling laat de samenleving van toen zien als een proeftuin voor Nederland anno 2013. Geschiedenis wordt hierbij constant gekoppeld aan het heden. De serie hedendaagse portretten van fotograaf Hendrik Kerstens, die verwijzen naar de Hollandse meesters uit de 17de eeuw, vormen een treffende afspiegeling van de sfeer van weleer.

Publicatie

Tegelijk met de tentoonstelling en de tv-serie verschijnt bij Walburg Pers het boek De Gouden Eeuw, proeftuin van onze samenleving van de hand van historici Hans Goedkoop, presentator bij de NTR, en Kees Zandvliet, hoofd presentaties bij het Amsterdam Museum. Het boek is te koop bij de museumshop van het Amsterdam Museum.