De Britse natuurkundige Tim Berners-Lee vond het World Wide Web uit bij CERN in 1989. Om het project te documenteren creëerde hij de eerste website in de wereld, info.cern.ch.

Het onderzoeksinstituut hoopt met ‘Restoring the first website. A project to restore info.cern.ch – the world’s first website’ toekomstige generaties meer te laten zien (en beleven) van het ontstaan van het internet.

CERN heeft nu de eerste webpagina op het www opnieuw online gezet. De laatste jaren waren er alleen snapshots van de eerste website beschikbaar. De website bevat alleen tekst en een aantal hyperlinks. De bestanden, uit een copy uit 1992, komen uit het archief op de W3C website. Dit is de oudste versie die ze gevonden hebben, maar ze zoeken door naar nog eerdere versies.

Het instituut wil bovendien proberen om de eerste webserver die op het CERN gebruikt werd in ere te herstellen. Verder wil het instituut van http://info.cern.ch, de toen gebruikte url (webadres), een informatie-site maken waar de geschiedenis van het world wide web beschreven wordt.

Wil je ook meedoen?
Vul dan de enquête in (duurt ongeveer 5 minuten). CERN wil graag meer weten over en van de bezoekers van deze eerste website.

Meer weten?
Browse de eerste website: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
Lees meer over het restauratieproject: http://first-website.web.cern.ch/
Volg het project via Twitter: @thefirstwebsite

Lees ook:
Online appeal unearths historic web page. By Mark Ward (24 mei 2013).
The First Web Page, Amazingly, Is Lost. by Geoff Brumfiel (22 mei 2013).

Project re:DDS
En nu je toch hier bent: help ons ook mee de virtuele stad uit de jaren 90 in Amsterdam op te graven: vul onze < WHOIS > in!

(dank aan tweakers.net en bnr.nl)