Radovan, student aan de Gerrit Rietveld Academie en systeembeheerder, trotseerde de stromende regen om zijn monitor/terminal (droog) aan het Amsterdam Museum te schenken. Radovan doneert zijn (nog werkende!) vt420, die hij tijdens zijn studie kreeg aan de universiteit van Bratislava in Slowakije, aan het project re:DDS, "als een ode aan de mooie begintijd van internet".

DE VONDSTKAART

DE VONDST

TITEL
vt420 van Digital met originele firmware (versie 1.4) en toetsenbord (wiki).

VINDJAAR
2000.

Radovan kreeg de vt420 van de Universiteit van Bratislava in Slowakije, van de Faculteit voor Wiskunde en Natuurkunde. Zij gaven de hardware weg, want de terminal was toen te oud.

Hij nam de terminal in 2004 mee naar Amsterdam in een snowboard koffer voor een project. Hij mocht zijn installatie met naam '22 recently deceased friends' op een open dag op de Gerrit Rietveld Academie laten zien. Zijn 22 vrienden waren verschillende computer programma's, van een boekhoudprogramma tot een tekstverwerkingsprogramma tot onzichtbare geheugenprogramma's en een operating system. De programma's zag hij als zijn vrienden, "het waren entiteiten als dieren en mensen, uit de begintijd en die inmiddels niet meer bestaan". Zijn installatie was erg technisch en nog in een ruwe vorm. Zijn toenmalige docenten waren verrukt en vonden het een romantisch werk.

VINDPLAATS
In Amsterdam, maar oorspronkelijk dus de Universiteit van Bratislava.

HERKOMST
Voor de Faculteit voor Wiskunde en Natuurkunde kocht de universiteit van Bratislava de vt420 van Digital Equipment Corporation.

BOUWJAAR
1989.

VERVAARDIGER/MERK
Digital Equipment Corporation.

TECHNIEK
Video Terminal, een later model. Daarna kwamen de grafische terminals.
Gedoneerd met Nullmodem kabel (plus verlenging). Connector is Canon DB9 of DB25.

AFMETINGEN
14 inch scherm.
29 x 32 x 34 cm.

FUNCTIE
Monitor.

BIJZONDERHEDEN
We hebben de vt420 getest. Hij functioneert nog!
Kan op 2 computers worden aangesloten. Vrij gangbaar voor de latere video terminals.

De voet ontbreekt.

Bekijk informatie over:

MET DANK AAN
Radovan! Hij doneert zijn vt420 want hij ziet de terminal graag op de "juiste plek". En het liefst dat de historische monitor ook nog gebruikt wordt. Hij vindt de begintijd van het internet een mooie tijd en heeft veel installaties gemaakt die gerelateerd zijn aan die tijd. Had een NUTS (talker) gemaakt in 2014 als een geheugenkaart. Iedere ruimte was een herinnering waar je door heen kon lopen/dwalen. Hij ziet zijn donatie als een ode aan de begintijd van internet.

Lees ook De Waag doneert 2 publieke terminals

De internetpenetratie in Nederland lag nog onder de 20% (thuisgebruik) bleek uit van Synovate. Lees het onderzoek Ontwikkeling internettoegang in huishouden en op het werk door Synovate, op basis van de Internet Barometer (periode 1998-2009).