“Toch mooi dat iedereen na het verlies tegen Argentinië toch enthousiast bleef” zegt Jeannette. De oranje hamsters heeft ze die ochtend pas weggehaald. Daar hingen er tientallen van aan het balkon. Jeannette toont me haar andere WK kleding: een Braziliaans shirt dat op de dagen dat Brazilië speelde aan het balkon hing. En een jurk met España die ze de dag na de overwinning op Spanje via Facebook te koop zette. Niemand had belangstelling .

OctoPoesi

Ook voor Jeannette was Facebook een belangrijk communicatiemiddel tijdens het WK. Ze plaatste foto’s van haar poes Chica - voor de gelegenheid omgedoopt tot OctoPoesi - die door middel van etensbakjes de uitslag voorspelde. Als ze alleen keek, stond Skype aan, zodat ze de emoties kon delen met een goede bekende in Frankrijk.

Saamhorigheidsrituelen

Voetbal verbroedert. Mensen spraken haar aan over haar oranje balkonnetje en in het buurtcafé ontmoette ze oude bekenden. Haar mooiste WK ervaring was tijdens de wedstrijd tegen Argentinië. Ze was naar een concert in het Concertgebouw, dat eerder begon zodat iedereen vanaf 10 uur op het grote scherm de wedstrijd kon volgen. Een enkeling was vanaf het begin in het oranje en de rest haalde na het concert de oranje outfits te voorschijn.”Het was zo geweldig dat de hele zaal het Wilhelmus meezong”. Saamhorigheidsrituelen, noemde Herman Pleij dat in Studio Brasil. “Het was een mooi maandje” zegt Jeannette tevreden, terwijl ze haar Braziliaanse shirt van de waslijn haalt.