De rok is in harmonicaplooien bij de taille geplooid. Het lijfje sluit middenachter met haken en ogen. Aan de binnenkant van het lijfje, in de punt van het lijfje, zijn lussen genaaid om de japon aan het korset vast te zetten zodat de japon niet gaat schuiven over het korset. Ook al was de japon bedoeld voor een jong meisje, aan een korset was dat meisje al lang gewend.

De japon is niet meer in perfecte staat. Over de hele japon zitten zuurvlekken, en in de rok zitten enkele scheuren. Opvallend is dat de rok net niet wijd genoeg is om er een crinoline onder te dragen. De japon is waarschijnlijk aangepast, want in de rok zijn onderaan naaisporen, plooien en vouwen te zien. Waarschijnlijk was de rok korter en nog net voetvrij. De rok is later langer gemaakt, om met het meisje te kunnen meegroeien. Alle oprijgen zijn eruit gehaald. Dit verklaart waarom de rok geen stootband heeft langs de zoom, en nu niet over een crinoline past. Als de rok korter was paste de rok wel over een crinoline.

Een andere mogelijkheid is dat de japon later vermaakt is. De japon hoort bij een grote schenking van de Esprit Scholengroep. Een voormalige huishoudschool met een grote collectie historische kleding die gebruikt werd als lesmateriaal. Ook werden er shows gegeven in de collectie. Het zou ook dus zo kunnen zijn dat leerlingen de japon hebben aangepast.