De japon is een middagjapon, en werd in de middag gedragen bij bijvoorbeeld theevisites. Voor in de avond werd gekozen voor een japon met kortere mouwen en meer decolleté dan bij een middagjapon.

De japon bestaat uit een lijfje met kant in de hals en een rok. In de taille zit een gedrapeerd ceintuur. Op de rok zit een geborduurd middengedeelte, uitlopend in een punt. Dit behoort tot het originele ontwerp van de jurk.

Aan weerszijden van het geborduurde, in een punt uitlopende, middengedeelte zit een losse draperie met hetzelfde borduursel. Bij de schenking van de japon aan het museum in 1987 was deze draperie aan de rok vastgenaaid. In het museum is de draperie losgehaald. Deze draperie is namelijk mogelijk een lijfje geweest.

In geel gemarkeerd de draperie die mogelijk voorheen een lijfje is geweest.

In geel gemarkeerd de draperie die mogelijk voorheen een lijfje is geweest.

De japon is vermoedelijk enige malen vermaakt, in de tijd zelf. Misschien is toen het geborduurde gedeelte los gemaakt, en het kant op het lijfje gezet. Voor deze foto hebben we er toch voor gekozen om de draperie bij de rok te leggen, omdat de draperie nu niet op het lijfje met kant past.