Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    Over ons

    Het Amsterdam Museum, opgericht in 1926, nodigt als innovatief stadsmuseum bewoners en bezoekers van Amsterdam uit om mede-eigenaar te worden van onze stad – een metropool in het klein. Dat doen we door de stad te vieren, maar ook door de mindere kanten bespreekbaar te maken en te onderzoeken wat beter kan.

    Lees hier meer over de organisatie van het Amsterdam Museum
    Vogelvlucht AM

    Ons verhaal

    We presenteren tentoonstellingen over vele verschillende stedelijke onderwerpen. Hierin verzamelen en delen we kennis, tonen we kunst en erfgoed, en vertellen we relevante verhalen. Verhalen van vroeger, nu en de toekomst. Historische en hedendaagse verhalen die de stad maken, in alle lagen en vormen. Dit doen we op onze museale locaties in de binnenstad – de Amsterdam Museum-Vleugel aan de Amstel, Huis Willet-Holthuysen en het straks geheel gerenoveerde Burgerweeshuiscomplex. En ook op locaties in stadsdelen als Nieuw-West, Zuidoost en Noord, samen met al onze partners.

    We onderzoeken de ruim 100.000 objecten in onze collectie kunst en erfgoed. Het museum beheert deze collectie, die grotendeels in eigendom is van de stad Amsterdam en daarmee ook van de bewoners. We zorgen ervoor dat deze beschikbaar blijft als bron voor nieuwe presentaties, onderzoek en inspiratie. Ook zetten we actief in op het uitbreiden van de collectie door middel van co-creatie en participatieve verzamelprojecten, waarbij immaterieel erfgoed en digitaal verzamelde verhalen een groeiende rol spelen. Daarnaast staat opdrachtgeverschap aan hedendaagse makers centraal. Door onze collectie op die manier uit te breiden, bieden we nieuwe perspectieven op de bestaande collectie en werken we aan een inclusieve Amsterdam-collectie voor de huidige museumbezoekers, met aandacht voor toekomstige generaties.

    We vertellen met ons publieks- en educatieprogramma betekenisvolle verhalen en stimuleren anderen ook tot het vertellen van verhalen, met een toenemende aandacht voor kinderen en jongeren. Dat doen we in het museum zelf en op andere plekken in de stad. Zo organiseren we onderwijsprogramma’s, rondleidingen, lezingen en talkshows. We werken multimediaal en ontwikkelen televisieprogramma’s, podcasts en documentaires. Bij dit alles werken we samen met een brede groep makers en partners, om zo een meerstemmig geluid te laten horen en platform te bieden aan de vele gemeenschappen in de stad. Vanuit ons intrinsieke vertrouwen in co-creatie en participatie leggen we verbindingen. We delen onze kennis en nemen we onze verantwoordelijkheid als netwerkorganisatie in het stedelijk ecosysteem, en daarbuiten op nationaal en internationaal niveau.

    Onze missie

    We verbinden bewoners en bezoekers van Amsterdam met elkaar en met de stad. Dit doen we door het programmeren, presenteren en verzamelen van Amsterdamse objecten en verhalen.

    Onze visie

    Amsterdam is al eeuwen een aantrekkelijke stad voor mensen uit de hele wereld. De stad staat bekend als een geliefde woon-, werk- en vrijplaats en trekt dan ook altijd nieuwe bewoners en bezoekers aan. Het resultaat is een dynamische, meerstemmige en eigenwijze stad die nooit af is.

    Vlak voor het 750-jarig bestaan is Amsterdam groter en diverser dan ooit. Dat brengt grootstedelijke opgaven met zich mee, zoals die gelden voor alle grote steden in binnen- en buitenland. Amsterdammers hebben te maken met uitdagingen rondom klimaat, ongelijkheid, toerisme, woningnood en welzijn. De stad verandert daarin mee. De leefbaarheid in de stad, de samenhang tussen bewoners en de relatie met de bezoekers staan daardoor onder druk.

    Het Amsterdam Museum draagt als veilige publieke plek bij aan het versterken van de gezamenlijkheid onder bewoners en bezoekers van Amsterdam door de geschiedenis, het erfgoed, de kunst, de cultuur en de verhalen van de stad hoorbaar, zichtbaar en deelbaar te maken. Hierdoor kunnen bewoners en bezoekers samen vormgeven aan een betere stad voor iedereen. Zo gaan we het gesprek aan over wie we zijn, waren en worden in een mooie, robuuste en diverse stad die voor stevige uitdagingen staat in dit millennium.

    Kernwaarden

    Amsterdams, Open, Verbindend, Verhalend en Relevant

    S SA 3044 013

    Amsterdams

    Het Amsterdam Museum is van iedereen die zich verbonden voelt met Amsterdam – in Nederland en de rest van de wereld.

    Open

    Open

    Het Amsterdam Museum is het hele jaar door geopend en is een plek waar iedereen welkom is. Met een open blik kijken we naar onze superdiverse stad. Als publieke organisatie leggen we op een transparante manier rekenschap af over onze projecten en processen. Bovendien werken we voortdurend aan een inclusieve organisatie – voor en achter de schermen – om zowel letterlijk als figuurlijk toegankelijk te kunnen zijn voor iedereen.

    Ongetiteld

    Datum onbekend, fotograaf: Willemieke Kars.

    Verbindend

    Het Amsterdam Museum betrekt de hele stad bij zijn activiteiten. We richten ons op een breed publiek uit de stad, Nederland en de wereld. We zijn een netwerkmuseum, werken samen met instellingen, makers en betrokken burgers op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. We gebruiken co-creatie als startpunt; maken ruimte, en nemen onze verantwoordelijkheid als centrale en inclusieve instelling in de Amsterdamse kunst-, cultuur- en erfgoedsector.

    Verhalend

    Verhalend

    Het Amsterdam Museum vertelt verhalen – over vroeger, nu en de toekomst. Dat doen we met een indrukwekkende en groeiende erfgoed- en kunstcollectie, gelaagde en meerstemmige tentoonstellingen én spraakmakende publieks-, participatie- en educatieprogramma’s.

    Black Lives Matter demonstratie in het Nelson Mandelapark op 10 juni 2020 Luciano de Boterman

    Relevant

    Het Amsterdam Museum is een plek om kennis en betekenisvolle verhalen met elkaar te delen, om met meer begrip naar elkaar te kijken. We maken alles wat speelt in de stad van nu en de toekomst bespreekbaar. Zo maken we de stad samen leefbaar, voor iedereen. We dragen verantwoordelijkheid over ons stedelijk erfgoed en kijken vanuit die positie naar de stad. We blijven vragen stellen, (om)denken, kritisch kijken en maken actief ruimte voor alle verschillende stemmen in de stad. We nemen deel aan het maatschappelijke debat vanuit de geschiedenis, door het heden, naar de toekomst.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024