De gesloten blokvormige buitenkant contrasteert scherp met het theatrale effect van het interieur. Het interieur kon bovendien steeds verder geopend worden, laatje na laatje, bakje voor bakje, waarbij de inhoud op een uittrekblad uitgestald kon worden of op haar voordeligst gespiegeld opgesteld in het perspectiefje, het middenvak. De middelste rij laden is vormgegeven als de façade van een gebouw, met een plint en bovenaan een gebroken fronton gedragen door twee geslingerde zuilen. Daartussen bevindt zich een open vak, ook wel perspectiefje genoemd, omdat met behulp van een betegeld vloertje en schuingestelde spiegelwanden een sterke dieptewerking opgeroepen wordt. Helaas wordt veel van het effect van de spiegels teniet gedaan door verwering van het gebruikte tinamalgaam. Oorspronkelijk moeten de geslingerde kolommetjes tot in het oneindige zijn weerspiegeld als was het een paleisinterieur in miniatuur.

Opname: R. Gerritsen

Opname: R. Gerritsen

Verwijzingen naar de vormentaal uit de architectuur vind je terug tot in de kleinste details: in het palissander en het schildpadschild van enkele millimeters dik zijn profiellijstjes vervaardigd langs de randen van de deuren en laden. Deze profielen zijn niet zomaar willekeurige vormen, maar duidelijk tijdsgebonden barokvormen, geïnspireerd op voorbeelden uit de bouwkunst. Opvallend is de kleur van het schildpad. Het materiaal – in feite gaat het om keratine - is van zichzelf transparant geelachtig met bruine pigmentvlekken. Een lijmgebonden verf met loodwit op de achterzijde van het schildpad en op het onderliggende hout gaf het een geelwitte tint.

Links: onderzijde met lijmverf, midden: vastgelijmd op eiken blindhout, rechts: deels op dikte geschraapt en uiterst rechts: geschraapt en gepolijst lijstje.

Links: onderzijde met lijmverf, midden: vastgelijmd op eiken blindhout, rechts: deels op dikte geschraapt en uiterst rechts: geschraapt en gepolijst lijstje.

De maximale breedte van het schildpadschild is in de kast beperkt tot 16 à 21 cm. Voor grotere formaten versmolt men stukken met elkaar onder verhitting en druk. Soms tekenen zich de naden, zoals in het midden van de voorzijden van de la.

Opname: R. Gerritsen

Opname: R. Gerritsen

Werkelijk virtuoos is het gebruik van schildpad op de getorste of geslingerde zuiltjes ter weerszijden van het perspectiefje. De gebruikte bladen schildpad zijn hier in meerdere richtingen rond het gewelfde oppervlak geplooid. Zoals boven vermeld is schildpad enigszins thermoplastisch (vervormbaar onder toevoer van warmte), maar dit moet desondanks een krachttoer zijn geweest om te maken, met een grote investering aan materiaal, persmallen en arbeidstijd.

Kijk hier voor deel 1 over de kapitale kast.
Kijk hier voor deel 3 over de kapitale kast.
Klik hier voor deel 4 over de kapitale kast.