De oprichting van IHLIA, 35 jaar geleden, was een initiatief van studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam. Binnen de UvA was er namelijk onvrede over het beschikbare materiaal omtrent homoseksualiteit. Ondanks dat het algemeen bekend was dat er materiaal over homoseksualiteit was, was dit niet makkelijk vindbaar. IHLIA is ontstaan uit de vraag om deze informatie zichtbaarder en makkelijker vindbaar te maken.

De bibliotheek en het archief van IHLIA bevatten maar liefst 140.000 records, waaronder persoonlijke documenten van belangrijke mensen uit de LHBT community en ook internationale informatie rondom de LHBT-emancipatie.
IHLIA is gevestigd op de zesde verdieping van de OBA en is vrij toegankelijk voor iedereen. Onderzoekers, studenten, journalisten, scholieren, beleidsmakers en geïnteresseerden raadplegen met regelmaat de materialen. IHLIA leent geen werken uit, zodat alle informatie te alle tijden beschikbaar is ter inzage. Bij het raadplegen van archieven, moet het materiaal opgevraagd worden.

IHLIA organiseert ongeveer vier keer per jaar een tentoonstelling, die te zien is in de OBA. In deze tentoonstellingen worden soms objecten en documenten gebruikt die in beheer van IHLIA zijn. Naast een vaste tentoonstellingsruimte, geeft IHLIA de voorkeur aan reizende tentoonstellingen. Tentoonstellingen van IHLIA worden soms aan scholen uitgeleend.

Met een kleine tentoonstelling rondom Hellun Zelluf, de Gay Dating Show en de Aids Memorial Quilts besteedt IHLIA dit jaar extra aandacht aan Wereld Aids Dag. In de centrale hal van de OBA zal een Aids Memorial Quilt te bezichtigen zijn. Ook zullen videokasten met betrekking tot de Gay Dating Show opgesteld staan. Van 19 november tot 21 december zal de tentoonstelling bij IHLIA op de zesde etage van de OBA te bezichtigen zijn.

Wil je nog meer achtergrondinformatie over de tentoonstelling in het Amsterdam museum in het kader van Wereld Aids Dag lees dan ook onderstaande blog: