Floor Wesseling maakte voor Voetbal Halleluja een nieuwe versie van het shirt De Klassieker met Ajax bovenin en Feyenoord onder. "Het is bij elke expo weer raak!" appt Floor Wesseling me, nadat ik hem meldde, dat er een mail binnen was gekomen van een Feyenoordfan die eiste dat "ons rood-wit gecombineerd met een 020 voetbalshirt" zo spoedig mogelijk wordt verwijderd uit het museum.
Op de Facebookpagina IlikeFeyenoord was het commentaar nog harder. Met een foto uit een AT5 reportage en de vraag "Wij weten niet zo goed wat we hier van moeten vinden? Zijn jullie trots dat we in een dergelijk museum hangen, of willen we helemaal niet in deze tentoonstelling voorkomen?" openden de beheerders van de pagina de discussie. Inmiddels staan er 510 comments onder de post, vaak voorzien van plaatjes.

Godslastering

Opmerkelijk veel reageerders gebruiken religieuze termen om hun afkeer te uiten: "godslastering tot de max", "Een schande om ons heilige shirt zo te bevuilen", "Is er dan niks meer heilig in dit land, hoe verzin je het, stelletje schobbejakken!! " en "Onze heilige kleuren samenvoegen met die vieze neuzen kleuren!!" Voor wie dit nog niet wist: neuzen is een scheldwoord voor Ajacieden, net als joden. Ook wordt de clubliefde van de Ajacieden in twijfel getrokken: "020 is geen religie Feyenoord dát is pas écht een religie!! Kijk alleen al naar zo'n docu The other Side of the Heart is White. Dus die expositie had hier in Rotterdam moeten zijn".

"Dat 020 museum in die grafstad"

De IlikeFeyenoord FB reageerders vermijden het gebruik van het woord Amsterdam. "Laat ze doodpleure in dat 020 museum" en uiten hun afkeer van alle Amsterdamse voetbaltradities: "Ben nu nog bozer gaan ze dalijk in de kuip ook Bob Marley draaien of wat". Ook de ontwerper van de shirts moet het ontgelden: "Duidelijk geval van een mislukt experiment...subsidie terug nep-kunstenaar!" net als de conservator van het museum: "Vuile teringhoer".

Ajax boven

Het feit dat het bovenste deel van het shirt een Ajax shirt is, roept ook reacties op. Voor dit shirt is, door de maker en het museum gekozen zowel om esthetische redenen, als vanwege het feit dat Ajax het nu al een tijdje beter doet dan Feyenoord. In de heraldiek (het ontwerpen van wapenschilden) betekent bovenin dat je machtiger bent. Een aantal jaren geleden heeft Wesseling overigens ook een shirt gemaakt met Feyenoord boven.

Bij sommige IlikeFeyenoord reageerders valt Ajax bovenin niet goed. "En bij welk shirt zie je weer het logo.... Van die neuzen natuurlijk Doe dan op z'n minst onze bovenkant! " "Als er OPEL en ons mooie Feyenoord logo op de bovenkant hadden geprijkt, dan mag de onderkant best 020 blauw en dan noem je het de klassieker of hoe dan ook, maar sowieso is de top van feyenoord shirt 1000x mooier dan dat van ajax!". Maar voor de meesten is mixen van de shirts sowieso uit den boze. "neee pleurt op!! wil toch niet gemixt worden met een jodenshirt!! Gewoon ons shirt en anders NIET". " Verkrachting van ons shirt! Moet verboden worden!!" Iemand meldt: "3 steps ahead deed dit jaaaaren geleden al ! tjek youtube vanaf 31 minuten.". In dit TMF-programma met gabbermuziek is een combishirt te zien met Ajax aan de voorkant en Feyenoord aan de achterkant. Een enkele Afca fan mengt zich in de discussie op de Facebookpagina: "Bah vieze onderkant. Ben blij dat wij dan toch boven zijn. Net zoals in de eredivisie" maar die krijgt meteen te horen: "wegwezen".

Kenneth Vermeer

De reageerders die geen moeite hebben met het Ajax-Feyenoord shirt zijn verreweg in de minderheid. "Moet kunnen" melden er een paar, opmerkelijk genoeg allemaal vrouwen. "Uitstekende grap. Ach zie er met een knipoog naar. We hebben mekaar hoe dan ook altijd nodig". Er wordt regelmatig verwezen naar de komst van Kenneth Vermeer, ook in relativerende zin: "Maar wel allemaal Kenneth Vermeer toejuichen die 13 jaar dat shirt aan heeft gehad! Hoe tegenstrijdig kunnen mensen zijn" of "Als we een keeper delen kunnen we ook wel een shirt delen". Dit verregaande relativisme: "wordt toch een keer volwassen stelletje jankers, tis maar een sport" is uitzonderlijk.

Lees het eerste artikel verschenen over het shirt 'De Klassieker': "Heiligschennis!" Aartsrivalen in één shirt