Over het Apple logo bestaan allerlei urban myths. Het zou verwijzen naar de appel van de boom van goed en kwaad die Eva aan Adam gaf, de hap (bite in het engels) die verwijst naar computer bites of zelfs naar de zelfmoord van Alan Turing, de uitvinder van de computer, door een vergiftigde appel.
Ook over het appelsymbool uit de jaren zestig zijn veel verhalen. Voor de happening Open het graf in december 1962 in een galerie op de Prinsengracht maakten Robert Jasper Grootveld en Bart Huges een tekening van een appeltje met steeltje en stip in het midden omgeven door allerlei symbolen: de Amsterdamse grachtengordel, een hart, een foetus, een penis, marihuanablaadjes, een rokende man.

Open het graf happening

Open het graf happening

GNOT

Grootveld noemde het symbool GNOT, een samentrekking van god en genot. In de provotijd werd het appeltje met steel en stip het symbool voor het magische centrum Amsterdam, waarbij de appel stond voor de grachtengordel, de steel voor de Amstel en de stip voor het beeld van het Lieverdje op het Spui. In veel provopublicaties stond de appel afgebeeld. Grootveld en anderen tekenden ze op reclameborden en muren, zelfs op de muur van het Paleis op de Dam. Huges, die man die beroemd werd door het gaatje dat hij in 1965 in zijn hoofd boorde, voegde een driehoek toe aan de appel. Het is niet helemaal helder waar dat een symbool voor is, de Nederlandse rivierdelta of wellicht de Illuminati.

Rode klinkers

Bij een herinrichting van het Spui in de jaren negentig van de 20ste eeuw kreeg de magische appel van Amsterdam een plek. Rondom het Lieverdje is in het trottoir met rode klinkers een appel aangebracht. Bijna niemand weet het, zeker niet omdat er meestal een hotdog kar bovenop staat. Zelfs de gemeente weet niet dat de klinkers een appel voorstellen. Het komt regelmatig voor dat Maarten Asscher, directeur van Athenaeum, die vanuit zijn kantoor goed zicht heeft op het pleintje, de gemeente belt omdat wegwerkers de stenen weer eens niet goed hebben teruggeplaatst na een reparatie. Ook de hotdogkar die het zicht op de appel onttrekt is hem een doorn in het oog.
Toen ik in maart door AT5 gevraagd werd om te praten over mijn favoriete plek, heb ik voor het Spui gekozen, zodat de cameraman vanuit de kantoren van Athenaeum deze versteende herinnering aan de jaren zestig kon filmen.

Apple Records

En wat is de connectie tussen het Apple label van The Beatles en het magische appeltje van Amsterdam? Kunstenaars Simon Posthuma en Marijke Koger die deel uitmaakten van de Amsterdamse scene waar ook Grootveld toe behoorde verhuizen in 1966 naar Londen. Ze worden wereldberoemd met hun psychedelische ontwerpen voor The Beatles. Later vormen ze samen met kledingontwerpster Josje Leeger en Barry Finch ontwerpersgroep The Fool. Ze ontwerpen kleding voor en beschildering de gevel van de beroemde Apple Store. Namen ze ook het appeltje mee uit Amsterdam naar swinging London of komt dat van het schilderij van een appel van Rene Magritte dat bij Paul McCartney in de woonkamer hing, zoals Howard Sounes schrijft in Fab: An Intimate Life of Paul McCartney?

What do you want to do ?
New mailCopy