In het najaar van 2013 was in het Amsterdam Museum een prachtige tentoonstelling te zien over de Amsterdamse jaren van Piet Mondriaan: Mondriaan in Amsterdam 1892 – 1912. De expositie bracht ruim 60, veelal zelden getoonde, Mondriaans voor het eerst terug naar de stad waar ze honderd jaar geleden zijn geschilderd.

Op 29 oktober gingen wij terug in de tijd van Mondriaan. Presentatrice Eva Brouwer ging in gesprek met Hans Jansen, conservator Gemeentemuseum Den Haag, kunsthandelaar Willem Baars en Wietse Coppes, de ontwerper van het Mondriaan-kwartetspel. Hoe leidde Mondriaan zijn leven in Amsterdam? Met wie ging hij om en door wie en wat liet hij zich inspireren?

Met Donna Wolf, directeur van Deiska & De Verzameling, Willem Baars en directeur Paul Spies gingen wij vervolgens in op de waarde van een ‘echte’ Mondriaan. Wie bepaalt de marktprijs van kunst? Hoe kun je een kunstenaar lanceren, groot maken en daarmee zijn kunst in waarde laten toenemen? En hoe ontdek je een ‘Mondriaan’ van deze tijd?

Ook het Amsterdam Museum verzamelt (hedendaagse) kunst; kunst met een relatie met Amsterdam. Met dank aan bijdragen van leden van Het Fundament zijn drie portretten uit de serie Out of History van Iris Kensmil door het museum verworven. De kunstenares vertelde persoonlijk hoe zij in het licht van 150 jaar afschaffing van de slavernij in Nederland drie bijzondere Surinamers uit de 18e eeuw weer een gezicht heeft gegeven, zodat zij en hun daden niet vergeten worden. Samen met Annet Zondervan, directeur CBK Zuidoost, en conservator Annemarie de Wildt werd gesproken over het belang van dit kunstwerk voor de collectie van de stad Amsterdam.

Tijdens deze avond werd het muzikale intermezzo verzorgd door pianist Floris Lamers, die een reis door te tijd maakte met gevestigde, laat 19e-eeuwse muziek, gevolgd door swingende jazzmuziek.